Produkcja różnych roślin i innych rzeczy odbywa się teraz na naprawdę ogromną skalę I to właśnie je możemy nazwać darami natury, bo gdyby nie złożone procesy chemiczne i inne zjawiska zachodzące w środowisku naturalnym, to na pewno nie moglibyśmy tego tak swobodnie i w dużych ilościach korzystać. Darem natury będzie jednak nie tylko owoc, ale również coś dużo mniejszego, czyli na przykład przyprawa. Bez przypraw nowoczesna kuchnia nie mogłaby aktualnie istnieć, bo przecież korzysta się teraz z takich, które często nawet nie są uprawiane w naszym kraju. O takim darze natury nie wolno zapominać, bo jest bezcenny ze względu na właściwości.
Jak właściwie postępować z darami natury?
Na przykład anyż może być znakomitym dodatkiem do alkoholi. Tym bardziej że doskonale się prezentuje, bo występuje w postaci gwiazdek. Również inne przyprawy, czyli na przykład bazylia lub kolendra są tak przygotowywane przez producenta, żeby można było je od razu wykorzystywać. Kucharz, chociażby niewielkim doświadczeniem na pewno będzie świadomy tego, że może poczynić pewne kroki, żeby nawet z niewielkiej ilości przyprawy wydobyć jeszcze więcej istotnego aromatu. Dlatego na przykład ziarna pieprzu można swobodnie rozdrabniać, bo wtedy staną się one jeszcze bardziej intensywne. Jeżeli interesują nas dary natury przyprawy, są ich specyficzną odmianą, bo mogą się radykalnie różnić rozmiarami. Na przykład gorczyca wykorzystywana do produkcji musztardy jest konieczną przyprawą, wtedy gdy chcemy przygotować ogórki konserwowe lub podobne rzeczy. Z jałowcem możemy postępować w sposób bardzo podobny. Z tym że jest to jednak głównie przyprawa podkreślające znakomity smak różnych mięs, do których można zaliczyć także dziczyznę i wszystkie te, które wymagają szczególnego traktowania, żeby zostały dobrze przyrządzone. Majeranek również kojarzy się przede wszystkim z różnymi wyrobami typowo mięsnymi, ale przy jego pomocy można łatwo poprawić smak nawet zup.
Należy tylko pamiętać o stosowaniu odpowiednich dawek, które najczęściej są podane w przepisach. Tak zwany pieprz cytrynowy jest z kolei doskonały, wtedy gdy chcemy przyrządzić ryby, bo nie musimy stosować osobno dodatek w postaci cytryn. Na tym przykładzie przekonujemy się również że przyprawy mogą stanowić ważny element dekoracyjny, bo taki pieprz często będzie miał żółty kolor, który doskonale się prezentuje na każdym talerzu. To dzięki darowanym przez naturę przyprawą możemy jeść nie tylko smacznie, ale również zdrowo, bo niektóre przyprawy mogą mieć nawet wpływ na układ trawienia.