W ostatnich czasach coraz częściej się słyszy o tym, jak ważny jest właściwy sposób żywienia, by zachować zdrowie oraz doskonałe samopoczucie. Rośnie świadomość konsumentów, coraz więcej osób starannie wybiera produkty, jakie znajdują się w sklepach, dokładnie analizuje ich skład i stara się odżywiać w prawidłowy sposób. Niestety wielu z nas nie nie posiada odpowiedniej wiedzy, co w konsekwencji sprawia, że nasze wybory żywieniowe nie są odpowiednie.
Dietetycy specjalistami w zakresie żywienia
Sięgamy po produkty, które nie zaspokajają naszego zapotrzebowania na składniki odżywcze, dlatego zmagamy się z alergiami pokarmowymi, a także odchudzamy się w sposób nieprawidłowy. Ważne jest zatem, by skorzystać z pomocy osoby, jaką jest dietetyk, gdyż specjalista układa jadłospis dla osób, które chcą się odchudzić, a także przybrać na wadze lub poradzić sobie z alergiami pokarmowymi. Dobry dietetyk z Mieleca pomaga pacjentom w różnych sytuacjach. Układa jadłospis, który jest niskokaloryczny, który jest wskazany dla osób chcących zrzucić niepożądaną tkankę tłuszczową. Pomaga także osobom, które próbują przybrać na wadze, układa zrównoważoną dietę, co sprawia, że mogą dostarczyć sobie niezbędnych składników odżywczych, pozbyć się problemów z włosami, paznokciami lub skórą. Z pomocy dietetyka korzystają także osoby, które zmagają się z nieprzyjemnymi objawami, jak bóle brzucha, nudności, biegunki lub wymioty. Pomaga w walce z alergiami, układa jadłospis, który jest wskazany dla osób nietolerancjami pokarmowymi. Osoby takie powinny zrezygnować z niektórych produktów, gdyż bagatelizowanie objawów może być bardzo niebezpieczne. Z pomocy dietetyka powinni zatem korzystać ludzie, których problemem jest celiakia, nietolerancja glutenu, a także inne schorzenia.
Właściwie jadłospis polega wówczas na wykluczeniu konkretnych produktów. Specjalista pomaga także ułożyć dietę dla osób chorych na cukrzycę, a także ludzi z chorobami woreczka żółciowego, żołądka, jelit oraz nerek. Właściwa dieta jest w stanie poprawić jakość życia pacjentów, dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, a także przyczynić się do poprawy samopoczucia. Dietetyk indywidualnie podchodzi do każdego pacjenta, jest specjalistą w zakresie diety niskotłuszczowej, niskowęglowodanowej, wegańskiej, z niskim indeksem glikemicznym, a także jadłospisu bezglutenowego lub bezlaktozowego. Pierwsza wizyta polega przede wszystkim na konsultacji wstępnej, zapoznanie się ze stanem zdrowia pacjenta, a także ułożeniu właściwej diety, której zadaniem jest polepszenie jakości życia.