Zarówno na ulicach dużych miast, jak i w niewielkich miejscowościach, coraz częściej natrafić można na lokale gastronomiczne ulokowane w pawilonach. Nie są one jednak odpychające, a wręcz przeciwnie. Wysokie walory estetyczne zachęcają do skorzystania z usług restauracji lub kawiarni, które się w nich mieszczą, a ich umiejscowienie w pobliżu uczęszczanych miejsc i węzłów komunikacyjnych, sprawia, że zawsze są po drodze. Dla samych przedsiębiorców stanowią one natomiast bardzo dobrą alternatywę dla pomieszczeń na wynajem w tradycyjnym budownictwie.
Co przyciąga ludzi do pawilonów?
Wynajem powierzchni w miastach może okazać się wręcz zaporowy. Często zaś stan budynku, w którym się znajdują, pozostawia wiele do życzenia. Koszt budowy własnego pawilonu jest o wiele niższy niż długoterminowy wynajem podobnego lokalu. Nie wymaga on fundamentów, dzięki czemu postawić go można niemal wszędzie. Dlatego tak duża jest ich popularność w miejscach o dużym przepływie ludzi, jak okolice stacji przesiadkowych, dworców lub deptaków. Także możliwość zaprojektowania go w sposób, który będzie atrakcyjny dla potencjalnych klientów, stanowi duży atut pawilonu. Producenci oferują ogromny wybór materiałów, które można wykorzystać do budowy. Okładzina stalowa może być w dowolnych kształtach i kolorach, a wykończenie panelami drewnianymi nada całości przytulnego wyglądu. Używane materiały sprawiają, że pawilon gastronomiczny bardzo dobrze wkomponuje się w otoczenie, w którym będzie funkcjonować. Nieważne czy będzie to betonowe centrum miasta, czy zielony park. Ponadto zwykle stosowane w tego typu konstrukcjach przeszklenia otwierają optycznie wnętrze oraz wpuszczają do niego dużo światła słonecznego. Umożliwiają też potencjalnym klientom stwierdzić dzięki zaledwie spojrzeniu, czy jest ono na tyle zachęcające, by chcieli w nim spędzić czas, pijąc kawę lub spożywając posiłek ze znajomymi. W pawilonach montować można wszelkie niezbędne instalacje, czy to wodne, czy elektryczne. Przystosowanie ich więc do wymogów sanitarnych jest niezwykle proste.
Zarówno dla przedsiębiorców, jak i dla klientów pawilony gastronomiczne stanowią ciekawe rozwiązanie. Są one tanie w budowie oraz utrzymaniu, mogą być również stawiane w niemal dowolnym miejscu. Łatwość montażu wymaganych instalacji sprawia, że spełniają wszelkie wymogi sanitarne, a utrzymanie ich w czystości nie stanowi problemu. Natomiast atrakcyjny wygląd i możliwość wizualnego dopasowania do otaczającego je środowiska, przyciąga klientów.