Wybór ziół aromatycznych do kuchni

Z pewnością wielu z was lubi gotować. Ja nalezę do tego grona. nie wyobrażam sobie bym miała zamówić gotowe jedzenie. Wolę sama sobie ugotować. Wiem wtedy co w tej potrawie jest, a czego nie ma. Z pewnością wykorzystam świeże składniki, a gotowym daniu tej pewności już nie mam. Gotuję amatorsko, a jak mi jakiś przepis wyjdzie bardzo dobrze to wrzucam na swoją stronę internetową. Mam wiele czytelników. Skoro wychodzą mi te dania to czemu nie dzielić się przepisami z innymi.

Aromatyczne zioło do potraw

najlepsze zioła aromatyczneZawsze staram się wymyślać nowe dania. Lubię eksperymentować w kuchni. Łącze ze sobą różne smaki. Na przykład dodaję miód do potraw mięsnych i wiecie mięso jest wtedy bardziej soczyste i lepiej smakuje. Lubię też dobrze doprawione potrawy. Nie wyobrażam sobie bym miała zjeść coś co nie ma smaku lub ma taki niewyrazisty smak. Dlatego też kupuję najlepsze zioła aromatyczne jakie tylko można kupić. W swojej kolekcji mam krajowe zioła, które rosną u nas, ale mam też zagraniczne zioła. Często podróżuję i wtedy tam kupuję rozmaite zioła. Mam oczywiście takie świeże zioła, ale w większości mam suszone. Można wtedy je dłużej wykorzystywać i starczają na bardzo długi okres. Najbardziej to lubię zioła prowansalskie. Jest to mieszanka kilku ziół i warto ją mieć w swojej kuchni. Zawsze jak gotuję to używam jakiś przypraw w tym ziół. Nie tylko one nadają smak potrawie, ale też są zdrowe. Jest wiele ziół, które są dobroczynne dla naszego organizmu. Warto wtedy je jeść. Pomimo, iż lubię stosować różne potrawy i zioła, to nigdy nie przesadzam z ich ilością. co za dużo to nie zdrowo jak mówi przysłowie. Lepiej umiarkowanie stosować je. Mają one przecież tylko podkreślić smak. Trzeba mieć na uwadze też ich cenę. W zależności od rodzaju ziół to ich cena też będzie różna. W kuchni mam specjalnie wydzielone miejsce, do tego by mieć tam ustawione słoiczki z ziołami. Mam je dość szczelnie zamknięte. To ważne by aromat nie wywietrzał. Po za tym by wilgoć nie dostała się do ziół. Każdy słoiczek też mam podpisany. Na pierwszy rzut oka suszone zioła wyglądają tak samo i ciężko było by je rozróżnić. Może po zapachu było by łatwiej, ale jeśli ktoś na ogół nie używa ziół to może mieć problem z ich rozpoznaniem. Ja choć dobrze znam każde zioło w kuchni też bym po zapachu nie rozpoznała wszystkich. Można zioła wykorzystywać podczas gotowania lub już na sam koniec.

W kuchni warto korzystać z różnych przypraw i ziół. Dzięki temu nasze potrawy będą jeszcze lepiej smakowały. Zioła podkreślą smak każdej potrawy. Trzeba tylko wiedzieć jakich ziół używać. Najlepiej poczytać sobie jakie zioła do jakich potraw są najlepsze. Możecie kupić sobie świeże zioła lub suszone. Ja raczej korzystam z tych suszonych. I trzymam je w słoikach na półce w kuchni. Zawsze je mam pod ręką podczas gotowania.