Wytrzymałe worki moletowane

 

Od wielu lat pakowanie produktów spożywczych odbywa się przy użyciu zgrzewarek, w tym z funkcją pakowania próżniowego. Ten sposób magazynowania oraz sprzedaży żywności przynosi wiele korzyści. Umożliwia łatwiejszy transport żywności, także na dłuższe odległości, z uwagi, iż żywność pakowana próżniowo, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ochronę przed bakteriami tlenowymi. Folie do zgrzewarek wykazują dużą wytrzymałość na uszkodzenia techniczne oraz posiadają niewielką kurczliwość w niskich temperaturach.

Nowoczesne worki moletowane

worek moletowanyDzięki różnego rodzaju pakowarkom, zarówno komorowym, w przypadku których worek wkładany jest do środka, jak również listwowych, czyli takich, które worek zgrzewają po umiejscowieniu go na specjalnej listwie, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie, w postaci folii do zgrzewarek. Zróżnicowane rozmiary, a także zastosowanie, pozwala na szerokie wykorzystanie folii w wielu branżach. Worek moletowany przeznaczony jest przede wszystkim do zgrzewarek listwowych, ale również komorowych. Jego specjalna faktura z jednej lub z obu stron worka pozwala na doskonałe odpowietrzenie, co zwiększa ochronę przed bakteriami tlenowymi oraz pozwala żywności zachować świeżość przez dłuższy okres. Ten rodzaj opakowania chętnie wykorzystywany jest przede wszystkim w branży gastronomicznej oraz na różnego rodzaju stoiskach mięsnych, gdzie niezbędne jest odpowiednie zapakowanie produktów. Także w użytku domowych coraz powszechniejsze są niewielkie, domowe zgrzewarki, bardzo cenione w szczególności przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Worki moletowane pozwalają zapakować niewielkie partie produktów. Przekłada się to na łatwiejszą organizację listy zakupów oraz możliwość zaopatrzenia się w większość ilość produktów oraz późniejsze ich przechowywanie oraz segregację w lodówce. Worki odznaczają się dużą wytrzymałością na obrażenia mechaniczne oraz posiadają wszelkie, niezbędne atesty, niezbędne do dopuszczenia worków do zastosowania podczas pakowania żywności.

Nowoczesny sposób pakowania próżniowego produktów spożywczych, przekłada się na rozwój różnego rodzaju folii przeznaczonych do konkretnych celów. Zróżnicowane pod względem wielkości oraz zastosowania, umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych, bez utraty jakości, czy świeżości. Najczęściej, w sposób próżniowy, pakowane są mięsa, w ryby, owoce oraz warzywa. Również branża gastronomiczna wykorzystuje worki moletowane, dzięki którym transport jedzenia staje się łatwiejszy. Worki nie przepuszczają aromatów oraz są odporne na działanie wody.